NL
EN

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijsbrief nodig van mijn huisarts?

Nee, je mag direct een afspraak maken bij de chiropractor, zonder een doorverwijzing van je huisarts.

Chiropractie valt in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen en onze chiropractoren zijn aangesloten bij de brancheverenigingen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit het aanvullende zorgpakket. Wij raden aan om bij jouw zorgverzekeraar te informeren naar de hoogte van jouw vergoeding.

Je betaalt na elke afspraak bij ons in de praktijk. Je ontvangt van ons de factuur welke je kan doorsturen naar jouw zorgverzekeraar. Jouw kinderen hebben dezelfde dekking als jij maar dit gaat niet ten koste van jouw persoonlijke vergoeding. Bovendien gaan de kosten voor chiropractie niet van je eigen risico af.

Klik hier voor een compleet overzicht van vergoedingen per verzekeraar

Een subluxatie is een disfunctie van de gewrichten in de wervelkolom (wervels). Wanneer deze disfunctie optreedt kunnen de hersenen niet de juiste neurologische informatie ontvangen vanuit de rest van het lichaam. Omdat jouw hersenen alle aspecten van jouw gezondheid regelen is deze neurologische informatie heel erg belangrijk. Het zorgen voor een juiste doorstroom van deze informatie is het primaire doel van een chiropractische behandeling.

Een behandeling bestaat uit zgn. correcties, ook wel adjustments genoemd. Een adjustment is een heel snelle en specifieke kracht die de chiropractor uitoefent op de wervels met zijn of haar handen. De snelheid van de adjustment is uniek voor chiropractie en moet niet verward worden met andere vormen van manuele therapie. De adjustment garandeert dat de hersenen voldoende gestimuleerd worden op neurologisch niveau. Zodoende kunnen op den duur nieuwe, veranderde patronen verankerd worden in het lichaam en de hersenen.

Tijdens een adjustment hoor je weleens een krakend geluid, dit gebeurt overigens niet altijd. Dit geluid noem je een cavitatie en is simpelweg de vorming van een gasbel in de vloeistof tussen je gewrichten. Je kan hier van schrikken, zeker in het begin, maar maak je geen zorgen, de behandeling zelf is snel en pijnloos.

Hoewel iedereen zijn eigen tempo heeft, bestaat onze zorg uit drie verschillende fases om zo efficiënt mogelijk aan verandering in jouw lichaam te werken. Lees hier over deze fases van chiropractische zorg.

Het is bewezen dat chiropractie 250 maal veiliger is dan ontstekingsremmers zoals Ibuprofen (1). Statistisch gezien is chiropractie zelfs veiliger dan autorijden (2). Je kan na afloop van een behandeling wel wat pijn en vermoeidheid voelen, je lichaam is namelijk aan het veranderen. Dit is een normale reactie en te vergelijken met een intense workout bij de sportschool.

(1) A Risk Assessment of Cervical Manipulation vs. NSAID’s for the Treatment of Neck Pain. Dabbs V, Lauretti W. J Manipulative Physiol Ther 1995; 18(8);530-6
(2) What are the Risks of Chiropractic Neck Adjustments. Lauretti W. JACA 1999; 36(9);42-47.

Chiropractische zorg is geschikt voor alle leeftijden, we zijn immers allemaal geboren met een wervelkolom. De behandeling voor baby’s is langzaam en de kracht waarmee een adjustment wordt uitgevoerd is te vergelijken met het testen of een avocado rijp is. We adviseren om jouw baby al zo snel mogelijk na de geboorte te laten controleren door een chiropractor, ongeacht of er zichtbare problemen zijn. Het geboorteproces is namelijk een intense gebeurtenis, dit geldt zowel voor een natuurlijke geboorte of één waarbij medische ingrepen nodig waren. De hersenen en het zenuwstelsel van kinderen ontwikkelen zich in rap tempo. Chiropractie kan deze ontwikkeling goed ondersteunen.

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam, aan de hersenen de taak deze veranderingen te reguleren. Allereerst creëert het extra gewicht meer druk op de onderrug en het bekken, aan de onderkant van de wervelkolom. Het is dus belangrijk dat er een goede stabiliteit is in dat gebied. Bovendien wordt de ontwikkeling van je baby goed ondersteund wanneer de zenuwen, die berichten sturen van jouw hersenen naar je groeiende baby, op hun best functioneren. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die regelmatig behandeld worden door een chiropractor minder medicatie en andere ingrepen nodig hebben tijdens de bevalling (3,4). Het geboorteproces verloopt bovendien ook vlotter. Om als zwangere vrouw comfortabel te kunnen liggen tijdens de behandeling, beschikken we over speciale zwangerschapskussens.

(3) J.M. Fallon. Textbook on chiropractic & pregnancy. Arlington, VA: International Chiropractic Association; 1994: 52, 109.
(4) Fallon J.M. Chiropractic and pregnancy: a partnership for the future. ICA Int Rev Chiropr. 1990;46(6):39–42.

We horen graag van je.

Wil je weten wat we voor je lichaam en geest kunnen betekenen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen vind je hier.

Thank you

We have received your message and will be with you shortly
Oops! Something went wrong while submitting the form. Please try again.