De manier hoe jij jouw ochtend start, is een belangrijke factor voor hoe de rest van jouw dager uit zal zien, los van de uitdagingen die de dag zal brengen. Het voordeel van de ochtenden is dat deze er redelijk hetzelfde uitzien. We worden wakker op dezelfde plek om dezelfde tijd, waardoor een ochtendroutine makkelijker in te zetten is dan ’s avonds wanneer de bezigheden vaak verschillen.

 

Toegegeven, ik heb de mazzel dat ik een ochtend mens ben, waardoor het voor mij makkelijker is dan voor nachtbrakers. Toch kan een extra kwartiertje in de ochtend goed gebruikt worden voor het ontwikkelen van een gezonde gewoonte, die je jarenlang kan helpen.  Naar mijn mening heeft het aanleren van kleine, maar consequente gewoontes de grootste impact op je leven.

Fysico-chemische gezondheid

Wanneer ik wakker word, drink ik een groot glas water met één versgeperste citroen op een lege maag. Dit helpt de balans van de natuurlijke zuurtegraad van de maag en helpt de spijsvertering wanneer je gaat eten. Verder is het een geweldige ondersteuning voor het immuunsysteem door de ontstekingsremmende werking en de vitamine C. Dit helpt tegen verkoudheid of andere ziektes en helpt het lichaam om giftige stoffen af te voeren.

 

Zorg dat je na het drinken minimaal 30 minuten wacht met het poetsen van je tanden vanwege het zuur. Je wil niet het zuur van de citroen in je tanden poetsen. Spoel een aantal keer goed je mond met water na het drinken van dit ochtenddrankje.

 

Early birdtip: Voordat je dit drinkt kan je ook nog zo’n 15 tot 20 minuten je mondspoelen met kokosolie, dit heet ‘oil pulling’. Dit maakt jouw mond, tanden en keel schoon van de, gedurende de nacht opgebouwde, bacteriën .

 

Emotionele gezondheid

Vervolgens werk ik aan mijn emotionele gezondheid met wat meditatie. Ik heb een rustige hoek in mijn huis waar ik kan zitten en me bezig kan houden met mindfulness. Dit helpt mij om gedurende de dag rustig te blijven en helpt mij een beter bewustzijn te hebben over mijn gevoelens. Zelfs 5 minuten per dag zou een enorme boost geven aan je mentale gezondheid, en er zijn geweldige apps beschikbaar. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld Insight Timer als hulpmiddel.  

 

Early birdtip: Probeer de tijd voor het mediteren te verlengen met zo’n 15 minuten om jezelf goed te verkennen en je bewustzijn te vergroten voordat jouw hoofd weer volloopt met de dagelijkse dingen.

 

Fysieke gezondheid

 

Als laatst zorg ik voor mijn fysieke gezondheid door yoga te beoefenen. Eigenlijk is dit ook goed voor mijn emotionele gezondheid, maar voor nu valt het onder de noemer ‘fysieke gezondheid’. Yoga bevordert de bloedsomloop in alle delen van het lichaam in de vroege ochtend, en maakt je gewrichten losser en ontspant je spieren, waar door je flexibeler wordt. Het consequent bezig zijn is ook hier weer cruciaal, dus zelfs een kleine 7-minuten durende, dagelijkse routine, levert een positieve bijdrage. Het is bewezen dat bewegen in de ochtend helpt bij het vergroten van de focus, reguleren van eetlust en verbeteren van slaap, naast nog meer andere voordelen. Hier is een fijne 7-minuten yoga routine voor beginners, die je kan toevoegen aan jouw ochtendroutine.

 

Early birdtip: Bezoek een vroege yogales bij een studio in de buurt om je lichaam en geest helemaal op één lijn te krijgen in de ochtend. Als je liever iets anders doet in de ochtend dan zou een ochtend-bootcamp een mogelijkheid zijn.

Het is verder belangrijk om slechte gewoontes uit de ochtendroutine te houden. We willen de rustige energie in ons lichaam, geest en in ons huis behouden na het wakker worden. Daarom doe ik deze 3 dingen niét in de ochtend.

 

Ik kijk niet op mijn telefoon wanneer ik wakker word

Alle verplichtingen waar ik mij mee bezig moet gaan houden of mensen die ik moet antwoorden kunnen wachten tot dat ik klaar ben met mijn ochtendroutine. Ik slaap ook niet met mijn telefoon in de slaapkamer om niet in de verleiding te komen, daarnaast vermijd ik zo de hele nacht de elektromagnetische straling in de buurt van mijn lichaam.

Ik drink geen koffie

Caffeine is een psychoactieve drug en heeft een stimulerende werking op het zenuwstelsel. Dit betekent dat het de stressreactie in je lichaam versterkt door het stimuleren van het vrijkomen van adrenaline, een van de “vecht-of-vlucht” hormonen. Je lichaam moet hard werken om je weer in balans te brengen (homeostasis) na het opwekken van deze stress reactie. Dit is niet een gezonde manier om je dag te starten.

Ik houd me niet bezig met enige vorm van nieuws

Mainstream media is vol negativiteit en ontworpen om mensen te shockeren en lezers te trekken. Dit is gewoon een andere manier voor het stimuleren van de stressreactie in de ochtend. Het doel van de ochtendroutine is om zo lang mogelijk je sereniteit vast te houden voordat je doorgaat naar de drukkere delen van je dag.