Was het al niet het geval, dan is immuniteit sinds kort een alledaags woord geworden in huishoudens over de hele wereld. Dit is een perfecte tijd voor ons om de balans op te maken en meer te ontdekken van de kundigheid van ons lichaam en wat wij kunnen doen om het te ondersteunen. Louis Pasteur, de beroemde microbioloog die pasteurisatie heeft uitgevonden, zei op zijn sterfbed: "Het is niet het zaad, maar de bodem die de oorzaak van ziekte is”. Dus hoe houden we onze ‘bodem’ gezond?
 

Als onze buurman, die in dezelfde omgeving woont en wordt blootgesteld aan dezelfde ziekteverwekkers, ziek wordt terwijl wij gezond blijven, dan is ons immuunsysteem verantwoordelijk voor dit resultaatverschil. Ons immuunsysteem bepaalt ook hoe lang we ziek zijn, hoe vaak dit gebeurt en hoe heftig het gaat zijn.
 

Immuniteit is een reactie van het hele lichaam waarbij veel systemen betrokken zijn, met name het zenuwstelsel, de spijsvertering en de luchtwegen. Zonder het te beseffen, worden we voortdurend blootgesteld aan ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Wanneer zo’n blootstelling plaatsvindt, geeft ons immuunsysteem specifieke immuniteitscellenvrij die de bacterie of dat virus bestrijden, heel vernuftig op de achtergrond om ons gezond te houden.

 

Als ons lichaam niet snel genoeg reageert op deze ziekteverwekkers of niet de capaciteit heeft om een infectie te doden, dan kunnen wij symptomen ervaren. Symptomen zijn een teken dat het lichaam hard aan het werk is om ons te beschermen. Er zijn veel verschillende symptomen die we kunnen ervaren, zoals:

 

•            Gezwollen lymfeklieren – om onbekende infectieuze cellen te filteren

•            Koorts - om de temperatuur in ons lichaam te verhogen en het virus of de bacteriën te doden

•            Hoesten - om slijm uit het lichaam te verwijderen dat infectieuze cellen bevat

•            Braken - om een schadelijke bacterie uit onze maag te verwijderen

 

Symptomen zijn vereist en noodzakelijk voor herstel. Toen Louis Pasteur het over zaden en bodems had, bedoelde hij: het probleem is niet dat virussen en bacteriën scheringen inslag zijn in onze omgeving, want velen hiervan dragen daadwerkelijk bij aan een gezond ecosysteem. Het probleem is dat er momenten zijn dat ons lichaam zwakker en vatbaarder is. Hoe gezonder en weerbaarder we zijn, hoe meer kans we hebben om deze ziekteverwekkers aan te pakken en een natuurlijke immuniteit te ontwikkelen.

 

Er zijn veel dingen die je kunt doen om jouw immuunsysteem te ondersteunen en een gezond lichaam te creëren.

Hier zijn een paar van de belangrijkste:
 

 

1. Uitrusten

 

Slaap is essentieel omdat het de tijd is voor ons lichaam om bij te komen en te herstellen. Een regelmatige slaaproutine is belangrijk om onze biologische klok in evenwicht te houden. Dit betekent, op regelmatige tijden gaan slapen en wakker worden, ongeacht hoe jouw agenda er uitziet van dag tot dag.
 

2. Voeding

 

Hier hoef je niet over na te denken. Voeding is medicijn. Je zou in de meeste gevallen kunnen denken, hoe beter je voedselkeuze, hoe minder medicijnen je nodig hebt, en ik ben het daar sterk mee eens. Wat je in je lichaam stopt is brandstof die zorgt voor het creëren van nieuwe cellen, wat je erin stopt, krijg er uit, dus als je er rommel in stopt dan kan je verwachten dat je dat terugkrijgt.

 

Voedzaam eten, rijk aan vitamines en mineralen, zal een enorm gunstig effect hebben op de prestaties van je lichaam. Dit betekent niet dat je slecht kan eten en dit dan met vitamine C kan aanvullen. Hoe nuttig supplementen ook zijn, ze zijn nog steeds geen vervanging voor de vitamines en mineralen die je verkrijgt uitnatuurlijk voedsel.

 

Veel slechte voedingsmiddelen hebben een negatieve interactie met de opname van vitamines en mineralen door je lichaam. Cafeïne bijvoorbeeld - het verhoogt de uitscheiding van vitamines en mineralen in je lichaam waardoor je een deel van de voordelen van gezond eten verliest.

 

3. Vitamine D

 

Dit is een essentiële ondersteuning van het immuunsysteem. In Nederland wonen we zo noordelijk dat we normaal gesproken, in de donkere wintermaanden, van supplement afhankelijk zijn. Maar de laatste tijd heeft de natuur ons enorm beloond en laat de langverwachte, véél gewaardeerde zonneschijn ons land sieren, dus ga lekker de zon in als je kunt, daarbij rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM.

 

Uiteraard, "zon veilig" en ga niet urenlang onbeschermd in de zon liggen bakken. Daarvoor in de plaatst kan je beter op verschillende momenten van de dag, gedurende 15-30 minuten, zonder zonnebrandcrème, in de zon zitten. In de meeste merken zonnebrandcrème zit vaak veel rommel die negatieve gezondheidseffecten hebben. Als je lange tijd in de zon gaat zijn, controleer dan het etiket op je zonnebrandcrème. Zinkoxide is een stof in zonnebrandcrème die voor de bescherming zorgt en er zijn momenteel veel producten op de markt die zinkoxide gebruiken en niet de andere chemische rommel hebben, dus doe onderzoek voor het verkrijgen van een natuurlijke bescherming.

 

4. Word blootgesteld aan sommige bacteriën

 

Met het veelvuldige gebruik van handgels die alle ziekteverwekkers doden en door het gebrek aan contact met verschillende mensen en plekken, wordt ons lichaam niet blootgesteld aan de gebruikelijke 'reeks' bacteriën die het gewend is. De microflora in onze darmen is een grote speler als het gaat om ons immuunsystemen algemene gezondheid. Zorg voor enige blootstelling aan goede bacteriën die zullen helpen om de microflora te ondersteunen. Alles dat probiotica bevat is fantastisch, kies daarom voor voedingsmiddelen met een hoog pro biotisch gehalte zoals kombucha (controleer eerst het suikergehalte), kefir, zuurkool en kimchi.

 

Met een paarsimpele, kleine stappen kom je al een heel eind met het in stand houden van jouw immuunsysteem. Zorg voor goede voeding en jouw lichaam zal je dank baar zijn.