Wat hebben wij een hoop veranderingen meegemaakt de afgelopen weken! Mijn gedachte zijn bij je en ik hoop dat je wat tijd hebt gehad om te wennen aan jouw nieuwe routine met de mensen om je heen. 

Er zijn verschillende emoties die mensen ervaren, van paniek tot het vinden van een gevoel van berusting. Bewondering voor degenen die er rustig onderblijven! Voor degenen die met wat meer confronterende emoties te maken hebben gehad, heb ik wat informatie opgeschreven die je kan helpen. Het zou kunnen helpen met het accepteren van, of zelfs waardering te krijgen voor, de onaangename gevoelens die je hebt en met het helpen om deze te verminderen. Het brein is er altijd om ons te ondersteunen en ons te beschermen, zelfs met onaangename gevoelens zoals angst of ongerustheid. Laten we eens kijken waarom deze gevoelens belangrijk zijn om te ervaren.

De emotie ‘angst’ wordt de laatste weken door veel mensen over de hele wereld ervaren. Evolutionair gezien is angst een essentiële emotie van de mens om onszelf te beschermen in gevaarlijke situaties zoals het herkennen van de dreiging van een roofdier. Vandaag de dag schuilt er een roofdier, die dezelfde angst bij ons veroorzaakt, in onze huizen, op onze televisies, in de kranten die we lezen, op de radio en in de gesprekken die we voeren met de mensen om ons heen. Met wat er momenteel gaande is, zijn de meeste mensen constant omringd door triggers die angst veroorzaken.

Angst activeert, wat bekend staat als ons sympathische ofwel, “het vecht of vlucht zenuwstelsel.” Tijdens de menselijke evolutie was angst een essentiële emotie om het sympathische zenuwstelsel te activeren zodat we gevaar konden herkennen en snel in veiligheid konden komen, het was bedoeld als een emotie van korte duur. Tegenwoordig zijn de “roofdieren” die angst veroorzaken overal om ons heen, zo erg zelfs dat we nu een chronische activering van het sympathische zenuwstelsel zien. Voor velen kan dit leiden tot psychologische problemen zoals onrust en depressie, lichamelijke gevolgen zoals slaapproblemen, verhoogde hartslag en problemen met de spijsvertering en als het lang genoeg duurt kan het leiden tot chronische gezondheidsproblemen. Het heeft een averechts effect op onze eigen evolutie.

Altijd, maar vooral in deze tijd waarin er zoveel gaande is, is wat en met wie we ons omringen erg belangrijk, het vormt de wereld zoals wij die zien. Is de wereld vriendelijk? Kan ik mensen vertrouwen? Ben ik veilig? Komt alles goed? Als we voornamelijk in ons sympathische zenuwstelsel functioneren, is het antwoord op die vragen, nee. 

In dit opzicht neemt ons vermogen om als mens te groeien af, of dat nu fysiek, mentaal of spiritueel is. We kunnen geen verbindingen maken en relaties verdiepen als we mensen niet kunnen vertrouwen, we nemen geen risico’s die tot spannende avonturen leiden als we ons niet veilig voelen, wegeloven niet in onszelf als we menen dat er iets mis met ons is of als we het niet waard zijn. We hebben een deel van onze menselijke evolutie aan angst te danken, maar het kan ook een proces van devolutie zijn. Constante angst veroorzaakt aandoeningen en ziekte. 

Nadenken over hoe je angst in je leven kunt verminderen, is essentieel. Blijf op de hoogte met wat je op het moment moet weten, maar verlies jezelf er niet in. Zoek naar de goede dingen in de wereld, er zijn er genoeg. Omring jezelf met mensen in je leven die je steunen en een positieve kijk hebben op de dingen, lees een boek dat je motiveert om een beter persoon te zijn, denk na over hoe je je gemeenschap kunt dienen, lach naar mensen op straat, speel spelletjes met je kinderen, doe wat jou gelukkig maakt. Breng negatieve emoties in evenwicht met positieve. Dit komt jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid ten goede.

Daarmee wil ik niet zeggen dat er geen slechte dingen gebeuren, die gebeuren er wel. Maar we helpen onszelf, onze families en de gemeenschap er niet mee, door ons voortdurend te concentreren op negatieve dingen en door angst de belangrijkste motivator te laten zijn voor onze acties. Zorg ervoor dat je ook de tijd neemt om te zien dat er goede dingen voortkomen uit COVID-19. Na een wijdverspreide gebeurtenis dat een groot aantal mensen treft, is het gebruikelijk dat de gemeenschap samenkomt om elkaar te ondersteunen, en dat gebeurt overal om ons heen. We zien dat mensen op elkaar vertrouwen, elkaar vertrouwen en blijven geloven dat de wereld een vriendelijke plek is om in te leven. In deze chaos wil ik je ook aanmoedigen om bewust te kiezen met in welke omgeving je jezelf omringt en hoe daardoor jouw kijk op de wereld is.

Wanneer je je overweldigd of angstig voelt, maken jouw hersenen overuren. Dit moeten we zien te kalmeren en aangezien wij jou hier momenteel niet bij kunnen helpen middels een chiropractische behandeling, heb ik daarvoor in de plaats een paar andere activiteiten en voedingsadviezen voor je.

Activiteiten 
Activiteiten zoals het maken van plakboeken, socializen, puzzelen en kleurboeken voor volwassenen zijn zeer nuttig. Ga erop uit en ontmoet mensen, vind iemand met wie je je gedachten kunt delen. (Wees uiteraard verstandig en houd 1,5 meter afstand tussen de personen waar je niet mee samenwoont.)En verder zijn ook handenarbeid en lichaamsbeweging essentieel.

Sporten
Op het gebied van training; als je je overweldigd voelt, is dit niet het moment om de reservevoorraden energie te verbruiken door stress toe te voegen aan de hersenen. De stresshormonen cortisol en adrenaline zijn al hoog en die niveaus willen we verlagen. Het is tijd voor ondersteuning, dus geef jezelf er niet van langs tijdens een hoog-intensieve training. Kies vooroefeningen zoals yoga, rustig hardlopen en pilates. Ik ben echt gek op Yoga met Adrienne op YouTube. Zelfs mijn totaal-niet-lenige-vriend is verslaafd, wat voor mij voor extra amusement zorgt als we het samen doen! Ze heeft een breed scala aan lessen die je thuis kunt volgen.

Als je je niet overweldigd voelt dan kan je waarschijnlijk trainingen met een hogere intensiteit aan en zal dit juist het deel van de hersenen bevorderen dat gevoelens van stress en angst vermindert. Doe geen agressieve oefeningen als je vermoeid bent of je gestrest voelt voor een langere periode. Als dat het geval is, ga dan voor oefeningen met een lagere intensiteit. 

Omdat dit een tijd is om creatief te worden met hoe we trainen, kun je lichaamsgewicht-oefeningen doen. Ik heb bijvoorbeeld deze op YouTube gevonden, maar als je wilt zijn er tal van andere video’s te vinden. Deze kun je thuis doen of nog beter, in een park in de zon. Ik heb ook aanzienlijke meer mensen op hun racefiets gezien met dit mooie weer, dus dat is een geweldige optie als je overeen fiets beschikt.

Ondersteunende voeding

VERMIJDEN 

• Cafeïne en alcohol

• Suiker, conserveringsmiddelen en kleurstoffen

• Te veel koolhydraten zoals brood of pasta omdat ze korte pieken van energie geven en de bloedsuikerspiegel uitbalans brengen.

• Vermijd het overslaan van maaltijden, we willen de bloedsuikerspiegel stabiel houden

VOEDEN

• Goede vetten: avocado, noten, zaden

• Eiwitbronnen, ter ondersteuning van de wederopbouw. Het zijn de bouwstenen van je cellen. Vooral als ontbijt, want dat is het moment dat je je lichaam voedt om de dag door te komen

• Groenten: ga voor groenten van het seizoen als dat lukt

• Vers is het beste. Meestal bederft het geen met de beste voedingswaarde het snelst want bewerkte voedingsmiddelen hebben een lange houdbaarheidsdatum


Uiteraard, als je je volledig overweldigd voelt en mentale ondersteuning nodig hebt, moet je contact opnemen met een gecertificeerde zorgverlener en als je hulp nodig hebt bij het vinden van zo iemand, neem dan contact met mij op.