We zijn opgegroeid in een maatschappij vol met handige en snelle oplossingen voor problemen. Als we honger hebben, bestellen we eten dat direct thuis bezorgd wordt. De nieuwste gadget bestellen we op bol.com en binnen twee uur is het binnen. We bellen onze internetprovider op om direct vast te stellen wat er mis is met de wifi en we sturen een Tikkie om in een paar seconden een voorgeschoten bedrag terug te krijgen. Het zijn allemaal geweldige technologische ontwikkelingen, maar tegelijkertijd vraag ik mij af wat het doet met onze mentaliteit als we alles wat we willen kunnen krijgen, met één enkele druk op de knop. 

Het is een mens eigen om antwoorden te vinden op een bestaand probleem. Ik durf te wedden dat, terwijl je dit leest, zo’n beetje elk item in jouw directe omgeving het resultaat is van een slim persoon of team dat een betere manier heeft bedacht om je te geven wat je nodig hebt. Het probleem hierbij is dat deze mentaliteit zich ook uitstrekt tot onze gezondheid. 

Laten we eerlijk zijn, niemand wil graag pijn lijden. Het is een beleving die iedereen over de hele wereld kan begrijpen. Het overschrijdt culturen, grenzen en leeftijdsgroepen. We kunnen het onmiddellijk van iemands gezicht aflezen en het letterlijk in ons lichaam voelen wanneer we een ander in pijn zien. Een deel van het leven gaat gepaard met pijnlijden en niemand is er immuun voor. 

Neem nou de uitvinding van de pijnstiller. De simpele handeling van het slikken van een klein pilletje met het doel om onze pijn te verlichten. Het is briljant en voldoet aan alles waar wij als mensen naar zoeken. Een snel antwoord op een probleem dat we op dat moment hebben, met minimale inspanning en lage kosten. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn! Nou, dat is het ook. 

Heb je je ooit afgevraagd waarom je pijn ervaart? Wat het doel ervan is? Het antwoord is simpel: het is een natuurlijke reactie om schade aan je weefsels te voorkomen. Wanneer je per ongeluk een heet fornuis aanraakt, trek je onmiddellijk je hand terug nog voordat je je realiseert wat er gebeurt. Dat is het doel van pijn. Je bent zo mooi ontworpen, dat je jezelf beschermt tegen gevaar, zonder erover na te hoeven denken. 

De chiropractische gedachte achter gezondheid is het ondersteunen van de natuurlijk genezende kracht van het lichaam. Dus, als pijn natuurlijk is, willen we het dan wegnemen door een pil te nemen? Je raadt waarschijnlijk al dat het antwoord daarop volmondig NEE is! Dit zijn drie redenen waarom: 

1. De pijn heeft een reden 

En dat is om je te beschermen. Als je de pijn kunstmatig wegneemt, neem je ook het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te beschermen weg. Als je niet kan bukken om je schoenveters te strikken zonder lage rugpijn te krijgen, dan is dat omdat het lichaam wilt dat je heel voorzichtig bent bij het uitvoeren van deze taak. Als je niet uren achter een computer kunt zitten zonder spanning in je schouders te krijgen, komt dat omdat je lichaam jou vraagt een pauze te nemen. Het is erg belangrijk om deze signalen waar te nemen. Als we niet naar deze waarschuwingssignalen luisteren wanneer ze fluisteren, zullen we naar ze moeten luisteren als ze het uitschreeuwen! 

2. Pijnstillers zijn giftige chemicaliën 

Ze worden in laboratoria ontwikkeld door wetenschappers in witte jassen. Door deze kunstmatige chemicaliën in te nemen worden de natuurlijke chemische processen, die elke seconde van de dag in ons lichaam plaatsvinden, verstoord. Een in Nederland uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van een hoge dosis NSAID’s, ontstekingsremmers zoals diclofenac, het risico op een ernstige hartaandoening meer dan verdubbelt. Een ander onderzoek, uitgevoerd in Denemarken, toonde aan dat het risico op een hartaanval bij het gebruik van ibuprofen met 30% toenam. Het aantal mensen dat in Nederland zware opiaat-pijnstillers voorgeschreven krijgt, is de afgelopen zeven jaar met 55% gestegen. Deze zelfde pijnstillers leidden in de VS alleen al in het jaar 2017 tot 47.600 overdosis gevallen. Verontrustende berichten! 

3. We raken losgekoppeld van ons lichaam 

In deze snelle moderne wereld brengen we meer tijd door in ons hoofd en niet genoeg tijd met het aarden van ons lichaam. We luisteren steeds minder naar wat ons lichaam ons wil vertellen, en als we dit blijven doen wordt dit alsmaar lastiger. We moeten leren ons lichaam te waarderen, respecteren en te vertrouwen met de gedachte dat we het niet zomaar kunnen inruilen voor een mooier model, zoals we bijvoorbeeld doen met de nieuwste IPhone. 

Chiropractie is een natuurlijke manier om pijn te verlichten door het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken, zodat je geen waarschuwingssignalen meer nodig zal hebben. Als de rookmelder afgaat zullen we eerst traceren waar de rook vandaan komt en het probleem oplossen voordat ons huis afbrandt. Dit doe je het liefst zo snel mogelijk voordat je er geen controle meer over hebt en we, in dit geval, de brandweer zouden moeten bellen voor hulp. 

Artsen en chirurgen zijn de brandweer van de medische wereld. Ze zullen je leven redden als dat nodig is en ze zijn hier buitengewoon gespecialiseerd in. Hun focus ligt echter niet op het creëren van een gezonder leven voor jou, hier zullen we dan ook zelf onze energie in moeten steken.