Je hebt het vast al vaker gehoord, een sterke core is essentieel voor je fysieke gezondheid. Je core spieren, zeker degene dicht bij de wervelkolom, komen telkens in actie als je beweegt. Als je je arm uitstrekt om een glas water te pakken, sturen eerst je hersenen een bericht om je core te activeren voordat ze een seintje geven om je arm te bewegen.

Het is niet alleen goed voor atleten en degene die streven naar fysieke topprestaties om een sterke core te hebben. Functionele fitheid is het vermogen om alledaagse taken uit te voeren, zoals trap lopen, met je kinderen spelen of het opstaan ​​uit een stoel. Aangezien onze core en wervelkolom stabiel moeten zijn om alle bewegingen te ondersteunen, is een sterke core essentieel voor een optimale fitheid.
Als je core niet sterk genoeg is, kun je elke keer als je een beweging uitvoert, zoals bukken om je veters te strikken, microtrauma's oplopen die uiteindelijk tot ernstige
gezondheidsproblemen kunnen leiden.

De panterplank oefening is een eenvoudige, maar zeer effectieve core oefening die je kunt toepassen in je dagelijkse trainingsroutine. De video laat je verschillende niveaus zien, welke je kunt volgen op basis van je huidige krachtniveau.

Klik op deze link om de video op YouTube te volgen.

Niveau 1: Houd de panterplank 30 seconden vast. Herhaal 2-3 keer
Niveau 2: Afwisselend elk been in totaal 30 seconden van de grond tillen. Herhaal 2-3 keer.
Niveau 3: Afwisselend je armen van de grond tillen. Wissel afwisselend elk been van de grond en strek het recht achter je uit. Begin met 30 seconden en verhoog de tijd naarmate je beter wordt.

Zorg er bij alle oefeningen voor dat je heupen en schouders in balans blijven. Zak niet weg in een van je heupen en zorg ervoor dat je romp niet draait. Om jezelf uit te dagen, plaats je een bezemsteel of bal op je onderrug, en zorg je ervoor dat deze er niet vanaf valt als je beweegt. Als je het object kunt balanceren, betekent dit dat je heupen recht staan en je de oefening goed uitvoert.