Chiropractie is een natuurlijke manier om jouw genezing te bevorderen en beter te leven. Veel mensen komen bij een chiropractor met rugpijn, nekpijn of hoofdpijn, maar wat je misschien niet weet is dat chiropractoren niet per se met deze klachten werken. Wat zij wel doen is het ondersteunen van het zelfhelend vermogen van jouw lichaam zodat deze weer op zijn best kan functioneren. Wanneer je rugpijn, een hernia of spanning ergens in jouw lichaam hebt, dan is het duidelijk dat jouw lichaam wat hulp kan gebruiken met het helpen genezen.


Al onze chiropractoren hebben minimaal een vijfjarige universitaire opleiding afgerond. Zij zijn wettelijk verplicht om zich continue up-to-date te houden met de hoge vakbekwaamheidseisen. Zelfs als dat niet het geval zou zijn, leren onze chiropractoren graag bij zodat jij de beste professionele zorg krijgt. Wij zijn toegewijd om jou te helpen met genezen en om optimaal te functioneren zodat jij alle dingen kan doen die jij graag doet zonder je zorgen te hoeven maken over pijn.


Als je al een eerste afspraak hebt gemaakt bij Solar Chiropractic dan ben al goed op weg met het ondersteunen van jouw genezing. Dit is wat je kan verwachten van jouw eerste afspraak bij ons.


Jouw eerste bezoek.


Je kan van al onze medewerkers verwachten dat zij oprecht luisteren naar jouw wensen. We hebben een positieve, heilzame plek gecreëerd waar iedereen gehoord wordt omdat wij weten dat genezing zowel geestelijk als lichamelijk is. Wij zijn trots op onze dienstverlening en je zal er, vanaf het moment dat je bij ons binnen stapt, aan niets tekortkomen.


Je hebt inmiddels al ons intakeformulier ingevuld zodat jouw chiropractor een goed beeld krijgt van jouw behoeften. Onze gezondheid is een verhaal gebaseerd op alles wat jij hebt meegemaakt in het verleden en het is de taak van de chiropractor om daaruit een idee te krijgen van jouw algehele gezondheid zodat deze weet hoe jou het best te helpen.


Je ondergaat een algemeen lichamelijk onderzoek en specifieke chiropractische onderzoeken. We controleren of jouw hersenen en zenuwstelsel naar behoren met elkaar communiceren, we controleren of je goed verbonden bent met jouw lichaam. Daarvoor zijn veel onderzoeken gericht op jouw hersenen en jouw zenuwstelsel.


Na jouw onderzoek zal de chiropractor aangeven wat de bevindingen zijn en of ze jou verder kunnen helpen. Als er verder geen onderzoeken nodig zijn, krijg je gelijk jouw eerste behandeling om de gezondheid van jouw zenuwstelsel te bevorderen en jou beter te helpen genezen. De behandeling is aangepast naar jouw persoonlijke omstandigheden zoals lichaamsbouw, gezondheidsklachten, leeftijd en persoonlijke wensen. Als de chiropractor, om wat voor een reden dan ook, jou niet verder kan helpen, dan zullen ze duidelijk aangeven waarom en wat de beste vervolgstappen zijn voor jouw gezondheid en met jouw diagnose.


Wat gebeurt er na de behandeling?


Dagelijks vernemen wij van klanten dat zij zich lichter voelen, zich vrijer kunnen bewegen, de energie door hun lichaam voelen stromen of zich meer in balans voelen, gelijk na hun eerste behandeling. Het grappige is dat maar 10% van het zenuwstelsel signalen naar de hersenen stuurt over wat we werkelijk kunnen voelen. De andere 90% is verantwoordelijk voor het controleren van onze functies, zoals spijsvertering, immuunsysteem, hormonaal systeem, hart, longen…en ga zo maar door. Je kan je dan wel voorstellen wat er wel niet gebeurt in de andere delen van jouw lichaam die door deze 90% van jouw zenuwstelsel worden aangestuurd!


Chiropractie is niet bedoeld om jou direct beter te laten voelen, het is bedoeld om jou gelijk beter te doen genezen. Om jouw genezing te ondersteunen adviseren wij om het volgende te doen:


  • Lopen


Ga 15 minuten lopen om de ruggenwervel op een natuurlijke manier te bewegen, voordat je op de fiets of in de auto gaat zitten. Dit zorgt ervoor dat er zenuwsignalen naar de hersenen worden gestuurd die de hersenen gezonde lichaamspatronen aanleren en zo, op den duur, veranderingen in jouw gezondheid aanbrengen. Zitten is een totaal onnatuurlijke houding voor de menselijke ruggenwervel dus dat wil je zoveel mogelijk vermijden na jouw behandeling.


  • Water


Drink een groot glas water om de hersenen te hydrateren. Al bij 3% uitdroging van de hersenen worden de cognitieve functies aangetast, dus ter bevordering van jouw genezing drink je genoeg water om jouw brein te ondersteunen.


  • Zuurstof


Vul je longen door diepe, langzame ademhalingen te nemen, die je helemaal tot onderaan je buik voelt. Inademen door de neus en uitademen door de mond kan helpen om het zenuwstelsel in een staat van genezing te brengen. Hersenen hebben zuurstof nodig om goed te functioneren, dus let gelijk na een behandeling een aantal minuten op jouw ademhaling.


  • Voeding


Als laatste hebben de hersenen gezonde voedingsstoffen nodig. Eet verse, biologische, hoogwaardige voeding dat van de grond komt en niet in een fabriek wordt gemaakt. Mijd alcohol en medicatie zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, deze maskeren alleen het probleem en zorgen tegelijkertijd voor stress in het lichaam.


Zijn er nadelige gevolgen?


Veel mensen komen voor het eerst bij een chiropractor nadat zij jaren achtereen spanning hebben opgebouwd in hun wervelkolom en zenuwstelsel. Als je al in pijn bent, dan is de kans groot dat het probleem reeds lange tijd aanwezig is. Zoals bij alle verandering, zowel geestelijk als lichamelijk, kan er in het begin wat weerstand zijn omdat het lichaam niet gewend is aan deze nieuwe manier van functioneren en bewegen. Deze weerstand kan het volgende bij mensen teweegbrengen:


Hinderlijke of pijnlijke spieren.


Het zachte weefsel rond de wervelkolom gaat anders bewegen en kan sneller vermoeid raken in hun nieuwe posities, ook kan er een ontsteking ontstaan. Dit kan zich uiten in spierpijn. Blijf het lichaam bewegen door te wandelen of met andere lichte activiteiten, dit helpt tegen een eventuele ontsteking.


Zwakte of moeheid.


Het lichaam geneest op het moment dat het parasympatisch zenuwstelsel actief is. Dit zenuwstelsel is verantwoordelijk voor bv. rust, spijsvertering en andere functies van lage intensiteit. Als je je moe voelt komt dat doordat je hersenen jouw lichaam aansturen naar een staat van rust zodat het beter in staat is te genezen. Zorg dat je voldoende slaapt de nacht na de behandeling.


Verkoudheid.


Het kan zijn dat er giftige stoffen vrijkomen die zich door de tijd heen hebben opgehoopt in het weefsel van jouw lichaam. Het immuunsysteem probeert deze giftige stoffen te verwijderen en wordt actief door deze stoffen het lichaam uit te circuleren. Deze activatie kan aanvoelen als een verkoudheid of snotneus. Drink genoeg water om je lichaam te helpen met het lozen van de giftige stoffen.


Toename van de pijn.


Het is sporadisch, maar bij sommige mensen verergert de pijn voordat ze zich beter gaan voelen. Dit is normaal en een teken dat het lichaam tot rust komt. Verandering is soms moeilijk; net als wanneer je voor het eerst naar de sportschool gaat, deze verandering kan gepaard gaan met wat gevoeligheden. 


Wat je ook ervaart in jouw lichaam, of het prettig aanvoelt of oncomfortabel, luister naar jouw lichaam en geef het de tijd om te genezen. Blijf actief, probeer niet te lang achtereen te zitten, ondersteun je zenuwstelsel met bovenstaande adviezen en dan ben je al op de goede weg. Het genezingsproces heeft tijd nodig en wij zijn er gaandeweg om al jouw vragen te beantwoorden.